Julemarked Tips: 27 ting du kan se og gjøre på Julemarked Røros i 2022

Julemarked Tips: 27 ting du kan se og gjøre på Julemarked Røros

Julemarked Tips: 27 ting du kan se og gjøre på Julemarked Røros

Det finnes mange flotte julemarkeder som arrangeres rundt om i Norge. Vi på Julemarked Røros gir deg her en omfattende liste med julemarked-tips.

Skal du på marked i år, kan disse tipsene kanskje hjelpe deg til et vellykket besøk på julemarkedet.

Få julestemning og en fantastisk opplevelse på Julemarked Røros!

1. Planlegg og gjennomfør Reisen til julestemningen

Julestaden Røros finner du midt i landet, og hit kommer du deg enkelt både med tog, fly, buss eller bil. Nordfra er det knappe 2,5 timers biltur fra Trondheim, og bor du sør i landet kjører du 4 timer fra Hamar.  Velkommen skal du være!

besok-julemarked-roros

2. Opplev alle markedsbodene i Bergmannsgata

Den bredeste hovedgata i verdensarven Røros er Bergmannsgata. Gata smalner dess lengre oppover du kommer, vet du hvorfor? Fordi den skulle virke lengre enn den faktisk var. Denne ærverdige gata er selve markedsarenaen og fylles med 50  salgsboder under Julemarked Røros. Bodene er laget i tre og pyntet med håndknyttede girlandere av ekte granbar.

opplev-alle-bodene-bergmannsgata-roros-julemarked

3. Stadens butikker holder minimum samme åpningstid som markedet

I markedsbodene kan du handle lokale og kortreiste varer direkte fra produsent, du får høre om varens opprinnelse enten det er mat, håndverk, håndlagde varer eller tekstilvarer, og det er vel stas? Butikkene holder åpent helt til markedet stenger klokken 18 torsdag til lørdag, og søndag er det handel på markedet og i butikkene fra klokken 11 til kl 16.

boder-butikker-har-samme-aapningstider-julemarked-tips-roros

4. Nyt bålpanne-kos og snødekte gater

Tenk deg handlegater uten biler, trafikklys og “pipelyder”, pulsen går litt saktere da?
Her kan du rusle rolig og ta inn stemningen med alle sanser. Ta tiden tilbake og nyt stunden med dampende drikke og annet godt, sett deg gjerne ned på en halmball dekket med reinskinn og varm hendene ved bålpanna.

Nisser bålpannekos_Foto Svein Eggan

5. Få med deg hvit julemagi på Røros

På Røros er desember synonymt med snø og sparkføre. Har du noen gang prøvd spark? Det er et enkelt, morsomt og særdeles miljøvennlig fremkomstmiddel, og det er like artig for både barn og voksne.

Lei spark på julemarkedet!

Røros Turistkontor har sparker til utleie, prøv en da vel!

leie-spark-julemarked-roros

6. Ikke gå glipp av den magiske blåtimen

I desember er den blå timen helt spesiell, og på Røros er den ekstra vakker!
Himmelen byr på en harmonisk nyanse i blått. Den hvite snøen som omfavner Julestaden Røros, kombinert med klarvær og kuldegrader, gjør blåtimen ekstra sterk og magisk.  Like før soloppgang og solnedgang endres fargene rundt oss og skaper magi.  Både morgen og kveld kan du tre inn i det blå eventyret som i desember varer ekstra lenge.

Blånissene kommer fram i blåtimen

Kanskje kan du se skyggen av en liten blånisse som må skynde seg tilbake til fjellet før det lukker seg. Ja, for du vet vel at det var til julestaden Røros blånissene lurte seg for å utforske livet utenom Blåfjell?

Sitat fra Blånissene og Gudny Hagen:

“Når dagen er god er allting blått. Når dagen er blå, er allting godt”

blaatimen-roros-jul

7. Bli med på tur med hest og slede

På julemarkedet har du muligheten til å bli med på en tur med hest og slede i den fortryllende blåtimen, det er en opplevelse man bør unne seg i desember på Røros! Du sitter godt innpakket i saueskinn mens hesten trekker sleden over snødekte gater. Finn ut mer i årets program!

bli-med-tur-hest-og-slede-julemarked-roros

8. Gi deg selv en adventsgave

Start dagen med en skitur etter morgenkaffen! Nå håper vi snøen fortsetter å komme. Blåtimen venter på deg med sin stoiske ro når klokka bikker 9. En bedre adventsgave kan du knapt gi deg selv, vi garanterer ro i både kropp og sjel!

gi-deg-selv-en-adventsgave-paa-roros

9. Finn skispor rett utafor døra

Det er et stort nettverk av oppkjørte skiløyper rett utafor Røros sentrum. Du kan rett og slett ta skiene på skuldra noen hundre meter fra julemarkedet, og vipps – så er du midt i skisporet! Kos deg på skitur alene eller med flere, det passer også de minste i familien om du vil ha følge.

skispor-jul-roros

10. Lag snøhule og drikk varm kakao

Etter noen korte timer i dagslys venter ettermiddagens lune skumring, og hvorfor ikke lage en snøhule og krype inn i den med en god varm kakao? Dette er garantert noe spesielt barna vil sette pris på.  Dere trenger bare å gå passe langt unna slik at gatelysene ikke stjeler magien fra blåtimen som på ny farger tilværelsen fra litt før klokken 15.00.

kakao-finn-roen-julemarked

11. Kjenn på eksotiske kuldegrader

Vinter og kulde høyt til fjells er eksotisk. Gradestokken kan krype ned mot både 20 og 30 kalde blå, lufta er klar og tørr, og det virker ikke så kaldt som du kanskje tror. Røyken stiger kvit fra skorsteinspipene mens du nyter synet av en stjerneklar himmel, det er bare å nyte øyeblikket. Julemarked og desember skaper gode minner for deg og dine!

eksotiske-kuldegrader-roros-juletid

12. Lag islykter for økt julestemning

Kuldegradene gir oss muligheter til å lage fine islykter, det er både vakkert og miljøvennlig!
På julemarkedet har vi mange slike lykter som lyser opp og forsterker julestemningen. Det er også enkelt å lage, prøv da vel!

Hvordan lage islykter?

  • Fyll en bøtte (alle størrelser går an) med vann og sett ut.
  • Følg med på hvor fort den fryser. Når det er ca. 3-7 cm tykt lag med frossen is, snu bøtta opp ned, slå evt. hull hvis behov, og tøm ut resten av vannet.
  • Vannet kan farges med konditorfarge eller andre pigmenter om ønskelig.
  • Ved å koke vannet før man fryser det får man klarere is.
hvordan-lage-islykter-til-julemarked

13. Varsel: fjøsnisser på ferde!

Sjarmerende fjøsnisser stikker fram fra portrom og uthus på julemarkedet på Røros. Man vet aldri hvor de dukker opp, de er temmelig beskjedne! Kanskje kan du se sporene i snøen etter dem, de har ganske små føtter og så drar de gjerne på en kjelke. Finner du attpåtil en høytapp eller noen høy-strå er det ganske sikkert at fjøsnissene har vært på ferde, de steller godt med dyra!

fjosnisser-paa-ferde-paa-marked-for-jul

14. Besøk Julenissens postkasse

Nissene har veldig mye å gjøre før jul, og på julemarkedet vil de gjerne snakke med alle ungene, for de er så snille – og så vet de at det er så mange gode drømmer og ønsker der ute blant små og store mennesker. For å være sikker på å få med seg alt, har de satt ut julenissens postkasse, og de håper på riktig mange brev med både tegninger og ønsker. Da kan de sitte og lese dem med lys i fra fjøslykta si når du har dratt hjem!

besok-julenissens-postkasse-roros-tips

15. Nisseorkestereret spiller opp!

På julemarkedet på Røros er bilhornene byttet ut med trompet og trombone, og så kan du høre en og annen trommevirvel. Et helt nisseorkester spiller julelåter i de snødekte handlegatene!

nisseorkesteret-spiller-julemarked

16. Se nisseteater i Rasmusgården

For å være helt sikker på å få oppleve nisser på julemarkedet, er det beste tipset å ta med familien på utendørs nisseteater midt i julemarkedsgata! I Rasmusgården, en av de eldste gårdene i verdensarven Røros bor det garantert nisser, og de vil gjerne dele sine tanker med deg! Sjekk programmet for mer informasjon.

nisseteater-ramusgaarden-roros

17. Møt reinsdyr på Julemarked Røros

På julemarkedet er det rom for alle, både to – og firbente, store og små. Det kan hende du må vike litt til side når reinsdyret kommer, men du har det ikke travelt, for reinsdyret har funnet roen og nyter stemningen blant mennesker og nisser om hverandre. Bare han får spise litt av mosen sin så, for det er det beste han vet!

mot-reinsdyr-julemarkedet-roros

18. Skap nostalgiske juleminner

Ta med deg hele familien på oppdagelsesferd på julemarkedet i verdensarven Røros, her finner du garantert julestemning. Rusle blant trehus og tømmervegger, kjenn lukten av tjære og granbar, titt inn i åpne portrom eller drist deg til å åpne en knirkende dør om du tør! Det kan jo tenkes at det serveres enten rømmegrøt, vafler eller julegløgg. Å dele opplevelser gir varige minner og dobbel glede!

skap-nostalgiske-juleminner-roros

19. Få litt ekstra sangglede før jul

Små og store korister tar turen ut i julehandelsgatene for å spre juleglede. Syngende glade barn og voksne krydrer julestemningen på julemarkedet.

sanglede-forjul-marked-roros

20. Hør lirekasse på markedsplassen

Hva bringer vel fram mer nostalgi enn lirekassen? Det ble sveivet på gatehjørner, i veiter og på gårder, og det bidro til god stemning på markedsplasser. På Julemarked Røros sveives det fra lirekassen, blir ikke det spesielt å dele med barna dine eller kjæresten?

gi-deg-selv-en-adventsgave-roros

21. Gå sporene langs Pippis Jul

Du har sikkert hørt om Pippi Langstrømpe? Det var nettopp i gatene på Røros Pippis Jul ble spilt inn. NRK viser denne episoden hver julaften.

Det var på julemarkedet på Røros at Pippi handlet godteri til jul, det kan du også gjøre! Vi vet at det blir mye juleknask å velge i fra markedsbodene i desember. Det er lov å kose seg litt ekstra mens vi venter på jula, er det ikke?

gaa-sporene-langs-pippis-jul-roros

22. Opplev historien på Røros

Fra julemarkedsgatene kan du rusle opp til Rørosmuseet, og se på levende modeller som viser hvordan de jobba i gruvene før. Det er så spennende å se på de små dukkene som beveger seg!
Det er også store dukker som viser klærne de brukte før, alt dette får du se på Rørosmuseet.

vandre-langs-historien-roros-jul

23. Juletre før i tiden

Visste du at det nesten ikke var skog igjen på Rørosvidda under kobberverkets tid? For å utvinne kobberet trengtes det så mye varme, at mesteparten av skogen gikk med til det. Det var ikke mulig å hogge tre til jul, derfor tok de en staur og boret einerkvister i, så ble det juletre i stua likevel! Dette kan du få se på Rørosmuseet under julemarkedet.

gammeldags-juletrefest-roros-julemarked

24. Gå langs den populære Sleggveien

I de små trehusene i Sleggveien bodde de aller fattigste i det gamle gruvesamfunnet på Røros. I desember er det lys i vinduene der, og kanskje har en liten fjøsnisse vært på ferde der også?

Gå Sleggveien før jul på Røros

25. Nyt matopplevelser med «European Region of gastronomy»

Matopplevelser er Trøndelag gode på, og det trønderske matfatet er unikt. Reinsdyr fra Røros, sjøkreps fra Hitra og ferske grønnsaker året rundt. Det trønderske matfatet er unikt og inspirerer kokker i verdensklasse. Kombinasjonen av råvarer og den trønderske gjestfriheten har ført til at Trondheim og Trøndelag er valgt ut som European Region of Gastronomy 2022, som første region i Norge.

mat-fra-roros-marked

26. Få med deg lokalmathovedstaden Røros

På julemarkedet er det mye god mat å få kjøpt med seg hjem, for ikke å snakke om alt du kan smake, lukte og spise på markedet! Kanskje foretrekker du å nyte et godt måltid innendørs på et av de mange serveringsstedene i lokalmat-hovedstaden Røros?

lokalmathovedstaden-roros-i-jula

27. Ta turen bortom julegryta

På julemarkedet er Frelsesarmeens julegryte et fast innslag. I førjulstiden er det ekstra viktig å tenke på andre, og hvis alle bidrar litt til Frelsesarmeens arbeid, er det flere som får en fredelig og god jul.

forjulsstemning-roros-marked-jul

Velkommen til Julemarked Røros 5. – 8. desember 2024!