Det finnes mange flotte julemarkeder som arrangeres rundt om i Norge. Vi på Julemarked Røros gir deg her en omfattende liste med julemarked-tips.
Skal du på marked i år, kan disse tipsene kanskje hjelpe deg til et vellykket besøk på julemarkedet.
Få julestemning og en fantastisk opplevelse på Julemarked Røros!

Tuftet på det ekte og nære håper vi å gi våre gjester en stemningsfull førjulstid.

God jul. Foto: Øyeblikket foto
Foto: Øyeblikket foto

1. Planlegg og gjennomfør «Reisen til julestemningen»

Julestaden Røros finner du midt i landet vårt, og hit kommer du deg enkelt både med tog, fly, buss eller bil. Nordfra er det knappe 2,5 timers biltur fra Trondheim, og bor du sør i landet kjører du 4 timer fra Hamar. Velkommen skal du være!

2. Opplev alle markedsbodene i Bergmannsgata

Den bredeste hovedgata i verdensarven Røros er Bergmannsgata. Gata smalner dess lengre oppover du kommer, vet du hvorfor? Fordi den skulle virke lengre enn den faktisk var. Denne ærverdige gata er selve markedsarenaen og fylles med 50 salgsboder under Julemarked Røros. Bodene er laget i tre og pyntet med håndknyttede girlandere av ekte granbar.

3. Stadens butikker holder minimum samme åpningstid som markedet

I markedsbodene kan du handle lokale og kortreiste varer direkte fra produsent, du får høre om varens opprinnelse enten det er mat, håndverk, håndlagde varer eller tekstilvarer, og det er vel stas? Butikkene holder åpent helt til markedet stenger klokken 18 torsdag til lørdag, og søndag er det handel på markedet og i butikkene fra klokken 11 til kl 16.

Det er ikke vanskelig å komme seg til Røros. Illustrasjon: Røros & Østerdalen
Det er ikke vanskelig å komme seg til Røros. Illustrasjon: Røros & Østerdalen
Nissen dukker opp både titt og ofte. Foto: Øyeblikket foto
Nissen dukker opp både titt og ofte. Foto: Øyeblikket foto
I markedsbodene kan du handle lokale og kortreiste varer. Foto: Øyeblikket foto
I markedsbodene kan du handle lokale og kortreiste varer. Foto: Øyeblikket foto

4. Nyt bålpanne-kos og snødekte gater

Tenk deg handlegater uten biler, trafikklys og «pipelyder», pulsen går litt saktere da?
Her kan du rusle rolig og ta inn stemningen med alle sanser. Ta tiden tilbake og nyt stunden med dampende drikke og annet godt, sett deg gjerne ned på en halmball dekket med reinskinn og varm hendene ved bålpanna.

5. Få med deg hvit julemagi på Røros

På Røros er desember synonymt med snø og sparkføre. Har du noen gang prøvd spark? Det er et enkelt, morsomt og særdeles miljøvennlig fremkomstmiddel, og det er like artig for både barn og voksne.
Røros Turistkontor har sparker til utleie, prøv en da vel!

6. Ikke gå glipp av den magiske blåtimen

I desember er den blå timen helt spesiell, og på Røros er den ekstra vakker!
Himmelen byr på en harmonisk nyanse i blått. Den hvite snøen som omfavner Julestaden Røros, kombinert med klarvær og kuldegrader, gjør blåtimen ekstra sterk og magisk.  Like før soloppgang og solnedgang endres fargene rundt oss og skaper magi.  Både morgen og kveld kan du tre inn i det blå eventyret som i desember varer ekstra lenge.

Blånissene kommer fram i blåtimen.

Kanskje kan du se skyggen av en liten blånisse som må skynde seg tilbake til fjellet før det lukker seg. Ja, for du vet vel at det var til julestaden Røros blånissene lurte seg for å utforske livet utenom Blåfjell?

Sitat fra Blånissene og Gudny Hagen:

“Når dagen er god er allting blått. Når dagen er blå, er allting godt”

7. Bli med på tur med hest og slede

På julemarkedet har du muligheten til å bli med på kanefart med hest og slede i den fortryllende blåtimen, det er en opplevelse man bør unne seg i desember på Røros! Du sitter godt innpakket i saueskinn mens hesten trekker sleden over snødekte gater. Finn ut mer i årets program!

Kos og hygge rundt bålpanna. Foto: Bjørg Moen Skancke
Kos og hygge rundt bålpanna. Foto: Bjørg Moen Skancke
Kuldegrader på Røros i juletida. Foto: Kari Haugen
Kuldegrader på Røros i juletida. Foto: Kari Haugen
Se gatene fra Hjem til Jul. Foto: Netflix
Se gatene fra Hjem til Jul. Foto: Netflix

8. Opplev kulissene og gatene fra "Hjem til Jul"

Har du sett «Hjem til jul» på Netflix, med Ida Elise Broch i hovedrollen som Johanne? Denne serien er filmet delvis på Røros, og gatene du ser er de samme som på Julemarked Røros. Opplev den hyggelige stemningen fra førjuls-serien, og den fine handelsgata når du besøker oss.

9. Finn skispor rett utafor døra

Etter noen korte timer i dagslys venter ettermiddagens lune skumring, og hvorfor ikke lage en snøhule og krype inn i den med en god varm kakao? Dette er garantert noe spesielt barna vil sette pris på.  Dere trenger bare å gå passe langt unna slik at gatelysene ikke stjeler magien fra blåtimen som på ny farger tilværelsen fra litt før klokken 15.00.

10. Lag snøhule og drikk varm kakao

Det er et stort nettverk av oppkjørte skiløyper rett utafor Røros sentrum. Du kan rett og slett ta skiene på skuldra noen hundre meter fra julemarkedet, og vipps – så er du midt i skisporet! Kos deg på skitur alene eller med flere, det passer også de minste i familien om du vil ha følge.

11. Kjenn på eksotiske kuldegrader

Vinter og kulde høyt til fjells er eksotisk. Gradestokken kan krype ned mot både 20 og 30 kalde blå, lufta er klar og tørr, og det virker ikke så kaldt som du kanskje tror. Røyken stiger kvit fra skorsteinspipene mens du nyter synet av en stjerneklar himmel, det er bare å nyte øyeblikket. Julemarked og desember skaper gode minner for deg og dine!

12. Lag islykter for økt julestemning

Kuldegradene gir oss muligheter til å lage fine islykter, det er både vakkert og miljøvennlig!
På julemarkedet har vi mange slike lykter som lyser opp og forsterker julestemningen. Det er også enkelt å lage, prøv da vel!

Hvordan lage islykter?

  • Fyll en bøtte (alle størrelser går an) med vann og sett ut.
  • Følg med på hvor fort den fryser. Når det er ca. 3-7 cm tykt lag med frossen is, snu bøtta opp ned, slå evt. hull hvis behov, og tøm ut resten av vannet.
  • Vannet kan farges med konditorfarge eller andre pigmenter om ønskelig.
  • Ved å koke vannet før man fryser det får man klarere is.

Med sine fargerike trehus, hvit snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven Røros den perfekte rammen for et utendørs julemarked.

Det er populært å lage sine egne islykter. Foto: Øyeblikket foto
Det er populært å lage sine egne islykter. Foto: Øyeblikket foto

13. Varsel: fjøsnisser på ferde!

Sjarmerende fjøsnisser stikker fram fra portrom og uthus på julemarkedet på Røros. Man vet aldri hvor de dukker opp, de er temmelig beskjedne! Kanskje kan du se sporene i snøen etter dem, de har ganske små føtter og så drar de gjerne på en kjelke. Finner du attpåtil en høytapp eller noen høy-strå er det ganske sikkert at fjøsnissene har vært på ferde, de steller godt med dyra!

14. Besøk Julenissens postkasse

Nissene har veldig mye å gjøre før jul, og på julemarkedet vil de gjerne snakke med alle ungene, for de er så snille – og så vet de at det er så mange gode drømmer og ønsker der ute blant små og store mennesker. For å være sikker på å få med seg alt, har de satt ut julenissens postkasse, og de håper på riktig mange brev med både tegninger og ønsker. Da kan de sitte og lese dem med lys i fra fjøslykta si når du har dratt hjem!

15. Nisseorkestereret spiller opp!

På julemarkedet på Røros er bilhornene byttet ut med trompet og trombone, og så kan du høre en og annen trommevirvel. Et helt nisseorkester spiller julelåter i de snødekte handlegatene!

16. Se nisseteater i Rasmusgården

For å være helt sikker på å få oppleve nisser på julemarkedet, er det beste tipset å ta med familien på utendørs nisseteater midt i julemarkedsgata! I Rasmusgården, en av de eldste gårdene i verdensarven Røros bor det garantert nisser, og de vil gjerne dele sine tanker med deg! Sjekk programmet for mer informasjon.

Nisseteater i gata. Foto: Svein Eggan
Nisseteater i gata. Foto: Svein Eggan
Nissene kommer! Foto: Øyeblikket foto
Nissene kommer! Foto: Øyeblikket foto
Få litt ekstra sangglede før jul. Foto: Privat
Få litt ekstra sangglede før jul. Foto: Privat

17. Ta turen innom Kurantgården

I Kurantgården finner du Bygningsvernsenteret og Kobberverkets historiske verksteder og kontorer. Når Julemarked Røros starter vil bakgården bli forvandlet til en plass med liv og røre. Her kan du få med deg utstillere av kvalitetshåndverk, bålpanner, utekino og sitteplasser med reinsskinn og mye mer.

18. Skap nostalgiske juleminner

Ta med deg hele familien på oppdagelsesferd på julemarkedet i verdensarven Røros, her finner du garantert julestemning. Rusle blant trehus og tømmervegger, kjenn lukten av tjære og granbar, titt inn i åpne portrom eller drist deg til å åpne en knirkende dør om du tør! Det kan jo tenkes at det serveres enten rømmegrøt, vafler eller julegløgg. Å dele opplevelser gir varige minner og dobbel glede!

19. Få litt ekstra sangglede før jul

Små og store korister tar turen ut i julehandelsgatene for å spre juleglede. Syngende glade barn og voksne krydrer julestemningen på julemarkedet.

20. Bergstadvandring i førjulstida

Her inviteres du til en historisk vandring gjennom Bergstaden for å lære mer om byens utvikling og menneskene som har preget den. På turen får du innsikt i hvordan Røros har klart å kombinere bevaring av tradisjonell arkitektur med moderne tilpasninger. Omvisningen starter ved Rørosmuseet Smelthytta og avsluttes i Røros kirke. Omvisningen varer i omtrent 1 time og 20 minutter.

Lirekasse på Julemarked Røros. Foto: Svein Eggan
Lirekasse på Julemarked Røros. Foto: Svein Eggan
Reinsdyret Lopme. Foto: Øyeblikket foto
Reinsdyret Lopme. Foto: Øyeblikket foto
Parken på Røros. Foto: Øyeblikket foto
Parken på Røros. Foto: Øyeblikket foto

21. Gå sporene langs Pippis Jul

Du har sikkert hørt om Pippi Langstrømpe? Det var nettopp i gatene på Røros Pippis Jul ble spilt inn. NRK viser denne episoden hver julaften.

Det var på julemarkedet på Røros at Pippi handlet godteri til jul, det kan du også gjøre! Vi vet at det blir mye juleknask å velge i fra markedsbodene i desember. Det er lov å kose seg litt ekstra mens vi venter på jula, er det ikke?

22. Opplev historien på Røros

Fra julemarkedsgatene kan du rusle opp til Rørosmuseet, og se på levende modeller som viser hvordan de jobba i gruvene før. Det er så spennende å se på de små dukkene som beveger seg! Det er også store dukker som viser klærne de brukte før, alt dette får du se på Rørosmuseet.

23. Se hvordan juletreet var før i tiden

Visste du at det nesten ikke var skog igjen på Rørosvidda under kobberverkets tid? For å utvinne kobberet trengtes det så mye varme, at mesteparten av skogen gikk med til det. Det var ikke mulig å hogge tre til jul, derfor tok de en staur og boret einerkvister i, så ble det juletre i stua likevel! Dette kan du få se på Rørosmuseet under julemarkedet.

24. Gå langs den populære Sleggveien

I de små trehusene i Sleggveien bodde de aller fattigste i det gamle gruvesamfunnet på Røros. I desember er det lys i vinduene der, og kanskje har en liten fjøsnisse vært på ferde der også?

Nisser i Sleggveien. Foto: Eirin Sørum
Nisser i Sleggveien. Foto: Eirin Sørum
Dans ved juletreet. Foto: Tom Gustavsen
Dans ved juletreet. Foto: Tom Gustavsen
Det er mye som skjuler seg i historiske gårdsrom. Foto: Bjørg Moen Skancke
Det er mye som skjuler seg i historiske gårdsrom. Foto: Bjørg Moen Skancke

25. Nissegrøt i Sangerhuset

Prøv å finn det grønneste huset i Bergmannsgata (tips: det ligger på høyre side når du starter nedenfra, et godt stykke oppover). Dette er Sangerhuset, et gammelt lokale med knirketrapper. Her serverer de nissegrøt, og DET trenger både små og store! Her kan du også få kjøpt håndlagte julegaver, bøker og annet spennende.

26. Få med deg lokalmathovedstaden Røros

På julemarkedet er det mye god mat å få kjøpt med seg hjem, for ikke å snakke om alt du kan smake, lukte og spise på markedet! Kanskje foretrekker du å nyte et godt måltid innendørs på et av de mange serveringsstedene i lokalmat-hovedstaden Røros?

27. Ta turen bortom julegryta

På julemarkedet er Frelsesarmeens julegryte et fast innslag. I førjulstiden er det ekstra viktig å tenke på andre, og hvis alle bidrar litt til Frelsesarmeens arbeid, er det flere som får en fredelig og god jul.

Velkommen til Julemarked Røros 5. – 8. desember 2024!

På Julemarked Røros finner du mange produsenter av lokale og regionale matvarer. Her er det bare å smake!

Lokalmat fra Stensaas. Foto: Bjørg Moen Skancke
Lokalmat fra Stensaas. Foto: Bjørg Moen Skancke

Se programmet til Julemarked Røros!

5. - 8. desember 2024.

Program