Hva selger bra på julemarked? Foto: Julemarked Røros.Hva selger bra på julemarked? [Stor Guide]
Årets utstiller Julemarked Røros 2022: Tove & Skinnbua. Foto: Kari HaugenÅrets utstiller Julemarked Røros 2022: Tove & Skinnbua

Strikk & Spikk: Håndlaget julemagi på Røros

Strikk & Spikk: Håndlaget julemagi på Røros

Etter 36 års dedikert drift av den anerkjente butikken Soloppgangen Helse & Miljø, har Randi Skagen Olsen og Ingolf Olsen omsider besluttet å overlate ansvaret til nye eiere.

Mens de nå sier farvel til yrkeslivet og hilser pensjonisttilværelsen velkommen, nærer de fortsatt et tydelig ønske – å opprettholde den verdifulle kontakten de har bygget opp med kundene gjennom alle disse årene.

Randi og Ingolf har alltid hatt en brennende lidenskap for håndverk og en forkjærlighet for praktiske prosjekter. Denne gnisten av kreativitet og håndverkskjærlighet har gitt grunnlaget til en spennende idé:

Hvorfor ikke produsere og selge noen av de fantastiske håndlagde produktene de har skapt i løpet av årene?

Slik ble tanken om å delta på Julemarked Røros 2023 til virkelighet.

Ingolf-randi-strikk-og-spikk

Stiller i egen salgsbod på Julemarked Røros

Med strikkepinner og treskjærerverktøy i hendene, og en sterk vilje til å gjenforenes med tidligere kunder, tok de sitt første steg mot årets julemarked. De hadde også lykken med seg da de rekrutterte Britt Grete Kojedal, en dyktig strikker, til teamet sitt.

– Uten hennes assistanse med strikkede produkter, ville målet om å ha sin egen bod på årets Julemarked kanskje ikke blitt en realitet, forteller Randi og Ingolf.

Så fikk boden det passende navnet «Strikk & Spikk.«

Den ikoniske Rørosnissen blir med

Påmeldingen ble sendt inn, og de begynte ivrig forberedelsene mot desember. Den uimotståelige hovedattraksjonen i boden deres er deres egen kreasjon, Rørosnissen. Dette er en skatt de har produsert i mange år, men dette året har de laget flere nisser enn noensinne tidligere.

Alle delene av Rørosnissene er håndlagde, bortsett fra ansiktet og hendene.

Randi har tatt seg av strikkingen av nissens genser, lue, sokker og bukser, mens Ingolf har bidratt som skomaker ved å lage håndsydde lærsko. Som om ikke det var nok har Ingolf vært skomaker og gitt nissene brukbare, håndsydde lærsko.

– Det er også morsomt å være knivmaker for Rørosnissene, slik at de får sin egen ordentlige kniv i beltet. Kanskje får nissen lyst på en slurk vann eller kaffe på sine turer i skog og mark. Da har han jammen fått sin egen kaffekopp også som henger i beltet sammen med kniven, kan Ingolf fortelle.

handlaget-julemagi-rorosnissen

RØROSNISSEN: Denne karen har Randi og Ingolf laget i mange år. Og i forbindelse med årets Julemarked har de skapt en god del flere Rørosnisser enn tidligere år.

– En lidenskap

Mange lurer sikkert på hvor lang tid det tar å lage en Rørosnisse, men Randi og Ingolf har ikke engang gjort forsøkt på å telle timene. Det er lidenskapen og gleden ved å skape disse karakteristiske figurene som driver dem videre, forteller de.

I tillegg til Rørosnissene har de også bokmerker fra Røros i boden. Disse bokmerkene har de tidligere laget og solgt i butikken Soloppgangen. Etter å ha overdratt butikken, valgte de å fortsette produksjonen og salget av bokmerkene over nettet. Nå har de malt og montert mange bokmerker, og du kan finne dem i boden deres på årets julemarked.

Magisk julestemning på Røros

Julemarked Røros er en magisk opplevelse, spesielt for Randi og Ingolf, som kjenner godt til julestria i Bergstaden, gjennom drift og eierskap av butikken Soloppgangen i Kjerkgata. I stedet for å ha boder og aktiviteter utenfor sentrum, utgjør Julemarked Røros en integrert del av «julebyen» Røros, forteller de.

– Hele sentrum dekoreres og forvandles med glitrende juletrær og girlandere, og du kan oppleve julestemningen med hest og slede – i år på Malmplassen og over Slegghaugene. Hvis du er heldig, kan du også få oppleve den vakre hvite snøen som legger en ekstra magisk stemning til Julemarkedet.

Noe den som regel gjør!

Ekteparet ønsker alle velkommen til Strikk & Spikk, og de andre bodene og butikkene, på årets Julemarked Røros.

– Her finner du håndverk, lidenskap og varme fra erfarne hender som har skapt noe unikt og spesielt for denne magiske tiden av året.

RIKE DETALJER: Alle delene til Rørosnissene er håndlaget, utenom ansikt og hender. Randi har strikket nissegensere, lue, sokker og sydd bukser til nissene. På venstre skulder finner du kobbernåla med kobberverkets symbol på. Denne har Rørosnissene har fått som påskjønnelse for sin snille, høflige væremåte og sine gode gjerninger i Rørossamfunnet. 

– Julefeiring på en helt ny måte

Nå gleder vi oss over at butikken Soloppgangen drives videre i beste velgående, og det var jo det både vi og kundene våre ønsket seg mest av alt, forteller ekteparet.

– For oss har jo november og desember i alle år vært to måneder med mye jobbing og lange åpningstider. Flere år har vi jo også jobbet på julaften. Nå er vi pensjonister, og for første gang kan vi senke skuldrene og nyte førjulstiden og julehøytiden på en helt ny måte.

Vi gleder oss til det, forsikrer både Randi og Ingolf.

– Men først skal vi delta på Julemarked Røros!

Velkommen til Julemarked Røros 7.-10. desember 2023!

RELATED POSTS